Hop, late-hop, dry-hop, double dry-hop … volg je nog?

Wat is hop?
Humulus lupulus, in het Nederlands gewoon hop, is naast water, mout en gist één van de vier essentiële ingrediënten van ieder bier. Brouwers werken enkel met de vruchten van vrouwelijke planten, de zogenaamde hopbellen. De mannelijke vruchten bevatten te veel olie, wat een ramp is voor de schuimstabiliteit van het bier. Hop heeft en driedubbele functie: het zorgt voor de houdbaarheid van het bier, het geeft het bier een aangename geur en het voegt extra bitterheid en smaak toe.
Hop als natuurlijk conserveringsmiddel
De gele lupulinebolletjes van de hopplant beschermen het bier tegen schadelijke micro-organismen en schimmels. Zo ontstonden in de 19de eeuw de IPA’s en ook de Sezoens Original. De traditionele Engelse bieren konden de overtocht van Groot-Brittannië naar India niet overleven. Dit loste men op door een hoge dosis hop toe te voegen en zo ontstond de uitgesproken bittere India Pale Ale of IPA. Brouwerij Martens kampte in die periode met een gelijkaardig probleem. Hoe kunnen we in godsnaam ons winterbrouwsel bewaren tot in de zomer? Tot in 1867. Toen experimenteerden enkele eigenzinnige Bocholtse brouwers met een nieuw procedé: double dry-hopping. En het lukte, de Sezoens was geboren. Het eerste double dry-hop bier ter wereld en meteen ook het eerste winterbier dat je ook in de zomer kon drinken.
Hop als smaakbom
Vandaag zijn de brouwtechnieken zodanig geëvolueerd dat houdbaarheid geen issue meer is, maar smaak des te meer. De oorspronkelijke bitterhoppen die enkel zorgden voor een betere bewaring en een uitgesproken bittere smaak zijn daardoor op hun retour. Aromahoppen daarentegen die zorgen voor extra geur en smaak zitten in de lift. Als je vandaag gras-, dennen-, citrus- of tropisch fruittonen proeft in een bier komt dat door de aromahoppen.

Double dry-hopping
De brouwmeesters van de Sezoens Original en de Sezoens Aparta kozen voor Tettnang hop. Deze fijne Duitse aromahop geeft ons precies de delicate bitterheid en de citrustoetsen die we zochten. Om de allerbeste aroma’s uit onze hop te halen, werken we met het double dry-hop procedé. De hop wordt een eerste keer toegevoegd tijdens het kookproces om onze Sezoens zijn typische milde bitterheid en lichte aciditeit te geven. Na het kookproces geven we ons bier op het einde van het gistingsproces een finishing touch door twee extra dry-hopgaves. Zo krijgen we de fijne aroma’s en citrustoetsen die onze DDH-bieren zo apart maken. Double dry-hopping is best een complex brouwprocédé maar het garandeert ons wel bieren die effe anders zijn. Daar doen we het voor!
Poperingse hopscheuten, een culinaire uitsmijter
De humulus lupulus levert niet alleen hopbellen op maar ook heerlijke hopscheuten, een rasecht West-Vlaams topproduct. Hopscheuten zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant die vanaf begin maart geplukt worden. Het seizoen duurt slechts één maand. De blanke hopscheuten zijn zo’n 5 à 10 cm groot en worden met een mesje afgesneden. Gewoon even wassen en je kan ze zo eten in een frisse salade met wat notenolie. Gekookt met een mousselinesaus en een gepocheerd eitje kan ook. Echt een heerlijke delicatesse, zeker met een Sezoens erbij, maar niet goedkoop. Sergio Herman betaalde ooit 1300 euro voor een kilo van de eerste hopscheuten van het seizoen …